Japanse koi opgegroeid in BelgiË

Japanse koi van de hoogste kwaliteit

Japanse koi opgegroeid in België

In de Koifarm Fournier Groeifaciliteit worden jonge Japanse Koi opgegroeid tot mooie volwassen exemplaren.

De nadruk ligt vooral op mooie, gezonde koi die aangepast zijn aan ons klimaat.

Dankzij deze faciliteit kunnen we een constante selectie Japanse Koi aan betaalbare prijzen aanbieden.

Grondige selectie

Elke winter worden de mooiste Japanse Tosai (koi van 6-8 maanden) en Nisai (koi van 18-20 maanden) uitgezocht en aangekocht in Japan. Deze koi worden te koop aangeboden bij Koifarm Fournier France vanaf Februari.

Rond mei wordt dan een deel van deze koi geselecteerd om in onze vijvers rond te zwemmen. Die selectie gebeurt op basis van enkele criteria :

  • Variëteit : Sommige variëteiten kunnen gemakkelijk aangekocht worden in Japan, maar andere zijn zeldzamer, b.v.b. omdat ze moeilijk te kweken zijn, omdat er weinig kwekers mee bezig zijn of door een mislukte kweek. Als we de kans krijgen om zeldzame variëteiten te kopen, gaat er een deel daarvan naar onze vijvers. Zo hebben we jaar in jaar uit een gevarieerd aanbod in de winkel.

 

  • Kwaliteit : Vooral bij Tosai is het moeilijk om het potentieel van een koi in te schatten. Een oog voor kwaliteit is dus cruciaal in dit proces. Al doende leert men, en dankzij onze jaren ervaring slagen we erin om de betere kwaliteit eruit te kiezen.

 

  • Groeipotentieel : De ene variëteit groeit nu eenmaal sneller dan de andere door de genen en het eetpatroon. Maar de kunst is om de verschillende bloedlijnen van de kwekers te kennen en daaruit hun groeipotentieel af te leiden. Bij Tosai is de maat belangrijk, maar niet altijd, veel hangt ook af van de groeiomstandigheden. Kwekers hebben niet altijd genoeg plaats om alle vissen in verwarmd water te doen zwemmen en veel te voeren. Daaruit ontstaan er ook grote verschillen in maat.

 

  • Geslacht : Vrouwtjes krijgen meestal wel de voorkeur. Een vrouwtje is meestal op jongere leeftijd minder mooi, maar groeit met tijd beter uit. De kleur zal b.v.b. lichter zijn in haar eerste jaren, maar ze zullen dan later intenser en mooier worden dan die van haar broertjes. Bij Tosai kan het geslacht nog niet met zekerheid bepaald worden, daarom zetten we ook Nisai op de vijvers. Bij Nisai zijn er al meer zekerheden (geslacht, patroon, kwaliteit).

 

  • Prijs : Supply and Demand – Soms kan een kweker een zeer succesvolle kweek gehad hebben en dan zijn er veel goeie koi van een bepaalde variëteit. Hij kan ook maar een beperkt aantal koi bijhouden, naargelang zijn faciliteit, en dan krijg je de kans om hoge kwaliteit aan een interessante prijs te kopen. Met onze vijvers kunnen we die koi dan stockeren om ze de komende jaren ook aan te bieden. Want omgekeerd kan ook, als een kweker een slecht jaar heeft waardoor er minder koi of minder mooie koi zijn, kan die variëteit in die bepaalde kwaliteit veel duurder uitkomen.

 

Opgroei

De geselecteerde koi voor de Koifarm Fournier Groeifaciliteit zullen dan één of meerdere jaren rondzwemmen in onze vijvers.

Jaarlijks wordt iedere vijver leeggehaald, dit heet Ikeage. Dan wordt er beslist welke koi in de verkoop mogen en welke koi nog een jaartje mogen blijven.
Een Ikeage is altijd een moment vol leuke verrassingen en soms ook teleurstellingen. De bedoeling is natuurlijk om mooiere koi te maken, maar sommigen kunnen beschadigd raken of Sumi-spots en secundary Hi krijgen (ongewenste zwarte of rode schubben).
Met koi op jonge leeftijd is het altijd een gokje wagen.

Graag een Ikeage bijwonen? Volg ons dan op Facebook om op de hoogte te blijven.

Aanbod Japanse koi

De Japanse koi van onze Groeifaciliteit worden te koop aangeboden bij Koifarm Fournier France. Door de weersomstandigheden zijn deze koi pas vanaf de zomer beschikbaar in de winkel.

Voordelen

De schaal waarop we Japanse koi grootbrengen op de Koifarm Fournier Groeifaciliteit is uniek in Europa.

 

  • Kwaliteit : Mede door de voorafgaande strenge selectie kunnen we stellen dat de lat hoog ligt. Een koi van onze groeifaciliteit is een vaste waarde.

 

  • Prijs : Voor Koi uit Japan moet je natuurlijk rekening houden met de transportprijs. Deze prijs wordt berekend per kilogram, dus als de vissen groter zijn, gaat de transportprijs ook naar boven. Door de Japanse koi klein aan te kopen en te laten doorgroeien in België betalen we minder transportkost en kunnen we deze koi aan zeer competitieve prijzen aanbieden.

 

  • Resistentie : De vissen uit onze Groeifaciliteit zijn heel sterk. Bij aankomst uit Japan ondergaan ze sowieso een maand quarantaine, zoals alle koi. En dan spenderen ze minstens een jaar in onze buitenvijvers, waar ze zich kunnen aanpassen aan de Belgische weersomstandigheden. Daardoor zijn deze koi uiterst geschikt voor de beginnende liefhebber, voor ondiepere vijvers of voor natuurvijvers.

 

  • Groei : Hoewel we mooie groeiresultaten behalen, is het onmogelijk om dezelfde spectaculaire groei als in Japan te evenaren in buitenvijvers. Een koi begint pas echt te groeien boven de 18°C. In Japan duurt het warme seizoen langer én worden de koi tijdens de winter binnengehaald om ononderbroken verder te groeien. Er zijn natuurlijk altijd uitschieters, maar indien u een koi van +65cm wenst is het aangeraden om die rechtstreeks uit Japan te kopen.

 

 

Groeivijvers

Onze vijvers bevatten 700.000 liter water en zijn tot 1,80 m diep.

Er is altijd 5.000.000 liter water op stock indien waterverversing vereist is.

Groeivoeding

Het Koifarm groeivoer is voorzien van de nodige vitamines en eiwitten om een goede resistentie op te bouwen en om de lichaamsbouw en -functies te ondersteunen.

Om het jaar te beginnen en te eindigen geven we “Wheat Germ” en tijdens de zomer wisselen we “Top Koi” en “Orange” af.

De voeding die wordt toegediend in onze vijvers vindt u terug in beide winkels onder het label Koifarm.

Gezien de uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding is dit voeder bij de interessantste groeivoeren op de markt.

Andere uitstekende koivoeders worden ook aangeboden in beide Koifarm Fournier winkels.